Zijmerk drie zwanen


Dit zijmerk is niet een geregistreerd Gouds merk, ook niet als drie eenden. Pijpen met dit zijmerk zijn wel van Goudse kwaliteit en Don Duco gaat er ook van uit dat het om Goudse producten gaat.Trechtervormige Goudse pijpenkop uit de periode 1695-1705. Wanneer drie zwanen als merk worden gebruikt, zijn ze meestal niet alleen. In dit geval staan de initialen IIB er onder en staat een visser met harpoen op de tegenovergestelde zijde.

Het merk IIB is in Gouda gezet tussen 1674 en 1699 door Jan Jansz. Barnetel (Lit. 2).


Trechtervormige Goudse pijpenkop uit de periode 1725-1735. Drie zwanen zijn gezet op de (standaard) linkerkant. Onder de zwanen staan de initialen EN (met gespiegelde N). Op de andere zijde staat het merk drie kronen.


Trechtervormige Goudse pijpenkop uit de periode 1725-1735. Drie zwanen op de rechterkant, zonder begeleidende gravure op de linkerzijde. Boven de zwanen staan de initialen EV.