Zijmerk man in het schilderhuis


Het merk man in het schilderhuis is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1713 en 1772.


Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1750. De kwaliteit van de gravure van het oorspronkelijke wachthuis neemt door de tijd af. Typerend voor de merken tot 1750: dieptewerking in de wachtposten, de soldaat houdt zijn speer buiten de wachtpost, op de nok van de wachtpost staat een vaas.

Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1750-1770. De latere uitvoeringen van dit merk zijn sterk vereenvoudigd. De vaas op het dak is vervangen door een grote bol, de wachter is een in een vierkant gestopt figuurtje met lans, de lans loopt gelijk met de post van het wachthuis. Aan weerszijden van de wachtpost worden de letters IS toegevoegd.