Zijmerk twee scheppen gekroond


Het merk twee scheppen is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1717 en 1755.


Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1725-1750. Het merk is eenvoudig in uitvoering en snel herkenbaar. Boven het merk staat standaard een parelkroon. De vorm hiervan wisselt. Zo is er een variant in omloop met aan de uiteinden en in het midden boven de parels een kleine bloem.

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1745-1755. Het zijmerk twee scheppen staat hoger op de pijpenkop dan bij de Goudse exemplaren en op de andere zijde van de pijpenkop staat een visser met harpoen afgebeeld. De vis ligt gebogen op de ondergrond. Het model is bekend uit Aarlanderveen, bij Alphen aan den Rijn. Het centrum staat er bekend om met name de goedkopere Goudse pijpen met zijmerken te kopiëren.

Ovaalvormige pijp uit de periode 1735-1750. Boven de kroon staan de initialen IVM, waarschijnlijk van een Delftse pijpenmaker.