Zijmerk lampetkan gekroond (tussen palmtakken)


Het merk lampetkan gekroond is in Gouda gezet en kan als zijmerk gebruikt zijn tussen 1709 en 1775. De lampetkan is ook gebruikt in andere centra, meestal met toevoeging van eigen initialen. De variatie is vaak niet heel opvallend, maar groot.

Daarnaast bestaat er een variant waarbij er palmtakken om de lampetkan zijn gezet, wat het zijmerk extra decorum geeft.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1735-1775. Dit is de standaard uitvoering van het merk, zonder initialen en zonder palmtakken. Nergens staat het bijmerk Gouds wapenschild met S op de spoor, al zullen de meeste uitvoeringen hier Gouds zijn. Boven het merk staat een bladerkroon.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1755-1775. Deze pijpen, met de palmtakken om het merk, komen vrijwel allemaal uit Gouda. Er zijn soms zelfs vier sterren tussen de palmtakken toegevoegd en één keer de initialen AN. Deze zijn van een Goudse pijpenmaker die het merk van 1771 tot 1775 gebruikte.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1765-1880. De lampetkan staat hier onder de initialen IH van een Schoonhovense pijpenmaker. De vorm van het merk is steeds weer verschillend, door het bijwerken van slijtage en het voorkomen van meerdere mallen die tegelijk gebruikt werden.


Meer pijpenkoppen (1770-1790) met de lampetkan en initialen uit Schoonhoven. Het gaat om de combinaties HDH en TVS.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1770-1790. De initialen AS zijn van een pijpenmaker uit Gorinchem.