Zijmerk: figuren 14: onbekend


Stippen


De indeling van Merken en merkenrecht van de pijpenmakers inĀ Gouda, het boek van Don Duco uit 2003, houd ik aan voor het beschrijven van alle beeldmerken, net als bij de pagina's over hielmerken. Alleen zijmerken die ik niet kan thuisbrengen vallen hier niet onder. Op deze pagina staan merken die om verschillende redenen niet anders verwerkt kunnen worden dan als: onbekend.


Vroeg trechtervormige pijpenkop van onbekende herkomst, uit de periode 1675-1690. Op de linker zijkant van de hiel/ spoor staat twee stippen. De manier waarop deze zijn geplaatst is anders dan wanneer het gaat om een bijmerk.


Trechtervormige (Goudse?) pijpenkop uit de periode 1700-1715. Op de rechterzijde van de spoor staat een figuur gegraveerd die niet te ontcijferen is, door zowel de kwaliteit van de gravering als de slijtage op de persing. Het kan bijvoorbeeld triton zijn, of een haan gekroond.