Zijmerk 1760 gekroond


Pijpenkoppen met een gegraveerd jaartal zijn zeldzaam. In de 17e eeuw werd er nog wel eens een jaartal toegevoegd aan een hoogversierde barokpijp, in de 18e eeuw zijn er een twee of drietal zijmerkpijpen met een jaartal (waaronder deze) en in de 19e eeuw komt het ook nog een paar keer voor. Maar dat is het wel. De pijp met 1760 gekroond op de zijkant is lang geleden door Don Duco aangemerkt als een Gouds product op basis van de vondstlocatie, maar het uiterlijk van de pijpenkop en de manier van graveren doen eerder denken aan een producent uit Utrecht of Schoonhoven. Het fijne van deze pijpenkop is wel dat je met het dateren altijd goed zit, al is het goed om te weten dat de pijp een paar jaar lang gemaakt kan zijn.Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1765. Op de linkerzijde staat het cijfer 1760, een jaartal. Erboven staat een parelkroon met een vrij hoge boog waarop de parels zitten.