De universiteit van Leiden


'ACAD LUGD BATAV'


Acad. Lugd. Batav. is een afkorting voor Academia Lugduna Batava, waarmee officieel de universiteit van Leiden wordt aangeduid. De universiteit werd in 1575 opgericht. De grootste sociëteit van de universiteit is Minerva, opgericht in 1814.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1864-1904. De pijpenkop is van een overbelast ovaalvormig model, met een Gouds wapenschild op de zijkant van de hiel Het hielmerk is ES gekroond.

In 1825 zou de universiteit van Leiden het 250 jarige bestaan vieren, in 1875 het driehonderd jarige. Vanwege de aanwezigheid van de godin Minerva op de pijpenkop is de pijp meest waarschijnlijk een gelegenheidspijp voor de sociëteit, die in 1864 het 50 jarige bestaan vierde en in 1904 het 100 jarige. Een iets ouder model, met het wapen van Leiden als hielmerk, zou al van 1814 kunnen zijn.

Op de linkerzijde staat een diagonaal tekstlint over een verder effen vlak. Op het tekstlint staat 'ACAD.LUGD.BATAV.'. Op de rechterzijde wordt de godin Minerva afgebeeld. Zij is de Romeinse godin van onder andere wijsheid en wordt meestal afgebeeld met een uil, een helm en een speer. Ook draagt ze vaak de godin Nike in haar hand, zoals hier te zien is.

Het merk ES gekroond is in deze periode in gebruik door de Goudse pijpenmaker Pieter Goedewaagen (Lit. 2)